На 1 април: Фалшива аларма за пожар в тунел по “Хемус”


02 Apr 2024

Евакуационната система на тунел “Ечемишка” по магистрала”Хемус” се е задействала по погрешка в понеделник, 1 април 2024 г. Пътуващите през тунела са чули следното съобщение да се повтаря: “Внимание, дами и господа, в момента имаме спешен проблем. Молим ви да използвате означените пътища за евакуация. Молим ви, не блокирайте изходите!” Проблемът е, че това е станало без да има реална причина, съобщава NOVA

АПИ обяснява, че датчиците за дим са се включили заради твърде многото изгорели газове в тунела, въпреки че вентилацията е работела. 

Това повдига въпросът доколко системите за сигурност в тунелите ни са съобразени с 20-годишния трафик и съответните нива на изгорели газове, които се образуват от събирането на много стари коли на едно място.

От АПИ успокоиха шофьорите, като казаха, че във всеки от тунелите има 24-часово видео наблюдение. Това е позволило на дежурния екип в контролния център веднага да извърши проверка на всички системи за видеонаблюдение и да изключи алармата, след като е установено, че няма реален пожар.

 

 

Лукс от Китай!