Ботсвана праща на Германия 20 хил. слона

  • Снимка от транспортиране на слонове в Щатите Снимка от транспортиране на слонове в Щатите

03 Apr 2024

Германия може да бъде изправена пред любопитен логистичен проблем, ако приеме “сериозното” предложение на Ботсвана да приюти 20 хиляди слона. Не, не става въпрос за първоаприлска шега, а за спор на защитници на животните от Германия с ловци от Ботсвана. Конфликтът е стигнал на ниво президенти. В случая президентът на Ботсвана действително е предложил на германския си колега да му изпрати 20 хиляди слона, които да заживеят в Германия. Това е отговор на африканската страна срещу предложените от германското министерство на околната среда по-сериозни ограничения върху вноса на ловни трофеи.

Според президента на Ботсвана Могуетси Масиси страната му спокойно може да изпрати 20 хиляди слона на Германия, за да може европейската страна да демонстрира как трябва да се отнасяме с животните.

Ботсвана, в която живеят около 130 хиляди слона, една трета от всички по света, забрани ловът им през 2014 г., но под натиск от местните общности го разреши отново през 2019 г.

Макар да не са особено известни с чувството си за хумор, германските медии веднага започнаха да пресмятат как слоновете могат да бъдат транспортирани от Ботсвана до Германия. 

Разстоянието от Габороне до Берлин е около 13 хиляди километра. С камиони очевидно ще бъде сложно, така че по суша би било възможно единствено с влак. Представете си един влак с по четири слона във вагон: това прави точно сто композиции по 50 вагона.

Ако се прибегне до самолети, то това би означавало да се използват около 1100 самолета Boeing 747 (всеки може да качи по 18 слона). По-икономично би било с Антонов 124 (“225 Мрия” вече не съществува) – тогава ще са достатъчни 800 самолета. Разбира се, има и вариант с кораб, ако слоновете някак стигнат до крайбрежието на Африка. На света има достатъчно големи контейнеровози, които биха се справили с 20-те хиляди животни наведнъж, стига да имаше начин те да бъдат безопасно подредени на борда.

И ако смятате, че всичко това дотук е майтап, то имайте предвид, че Ботсвана вече е пращала големи пратки слонове – например 8000 – но не до Европа, а само до съседна Ангола.

 

Лукс от Китай!