Китай не иска да произвежда коли в Русия


05 Apr 2024

Китайските производители на автомобили се възползват максимално от европейските санкции срещу Русия. Това е видно от данните за руския пазар на автомобили – през 2023 г. 47% от продажбите се падат на китайски марки. За сравнение хегемонът Lada държи 30% от пазара.

Ситуацията е такава, че Русия търси производители, които биха работили на територията на страната, докато китайските компании предпочитат да внасят в Русия своите коли, произведени в родината си. Това разказва шефът на “АвтоВАЗ” Максим Соколов, цитиран от “Коммерсантъ”. Според него китайските марки атакуват руския пазар с агресивна ценова политика, но нямат интерес да произвеждат на територията на страната. Това от своя страна е сериозен удар за руските доставчици за големите производители, които останаха без работа след като западните компании спряха производство в Русия. Това кара много заводи за автомобилни компоненти да намаляват броя на работниците или напълно да спират работа.

Производството на автомобили в Русия през 2023 г. се увеличи спрямо това в първата година от войната – 537 хил. коли (+19%), но все още е доста под нивата от предвоенната 2021 г. (-60%), според данните на Росстат.

Източник: Newsua

Лукс от Китай!