КАРТИНГ: 12-те часа на Хасково с рекорден брой участници. Този уикенд

  • Галерия с 12 снимки. Галерия с 12 снимки.

09 Apr 2024

210 човека, 55 отбора от 10 националности, разпределени в 3 категории. Този уикенд, и по-специално в събота, в на картинг пистата в Хасково ще бъде горещо. Конкуренцията е невиждана досега, благодарение и на популярността, която през последните години натрупаха т.н. ендюрънс надпревари в картинга.

Припомням, че именно Хасково е домакин на първото и единствено 24-часово моторно състезание в България, което се провежда ежегодно, като вече денонощна надпревара има и в Кюстендил. Но, към „EKO 12 часа на България“.

По традиция, ще има и отбор на звездите. В него ще кара легендата на българския парапланеризъм Весо Овчаров, който днес сподели, че дори, преди да започне да се занимава активно с летене, е бил на ръба да избере картинга пред небето. Негови съотборници ще бъдат Виктор Стоянов и Наум Шопов, които вече имат добър опит в ендюрънс картинга и демонстрират чудесно темпо, заедно с влогъра Иван Ванов. Дебют сред звездите в Хасково ще направят Ивайло Борисов – треньор №1 за България през 2023 г., актрисата Сара Драгулева и певецът Папи Ханс.

Състезанието отново ще има и благотворителен характер. Организаторите на надпреварата ще отделят средства, събрани от таксите за участие, както и ще предоставят лични дарения за лечението на малкия Гого от град Хасково. Ние от Dizzy също ще сме там, с отбора „ЕКО и приятели“, като този път ще заснемем видео за надпреварата, за да запознаем повече хора с емоцията, механизма и магията на продължителните картинг състезания. 

Стартът на 13 април в Хасково е първото 12-часово състезание у нас (вижте календара горе), което ще постави началото на Европейския картинг шампионат по издръжливост от 2019 г. насам. „ЕKO 12 часа на България“ е едно от най-значимите моторспорт събития за годината в страната и ще започне в събота от 10:45 ч. и ще излъчва на живо по БНТ и в интернет, а за всички любители входът на пистата ще е свободен.

Лукс от Китай!