Всичко за промените на летището до Сапарева баня!

  • Снимки: DizzyRiders.bg Снимки: DizzyRiders.bg

13 Apr 2024

Едно от най-използваните бивши военни летища в България – „Крайници“ до Сапарева баня вече е изцяло заградено с огради и бариери за достъп. Пистата обаче ще може да се ползва от всички автомобилисти, мотористи и любители на авиацията, но при специални условия.

Екипът на DizzyRiders разговаря с дрифт пилота и организатор на националния дрифт шампионат Ива Русинова относно промените на летище „Крайници“. Ползването на пистата занапред ще става чрез заплащане. Скоро ще има сайт официални записвания.

Предстои изграждане на инфраструктура като офисна част, тоалетни, график за събития, възстановяване на настилката и други подобрения.

Важно е да се отбележи, че летището е разделено на общинска и частна части.

Общинска е зоната откъм Самоков, където попада т.нар. завой „Кроасана“. Тя остава напълно легално летище, на което може да има само и единствено самолети. Трасето е с лиценз на Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА) и на него не се допускат никакви други МПС-та. Любителите на авиацията плащат наем, за да ползват пистата за излитания и кацания.

По-дългата отсечка от летище „Крайници“, тази откъм Дупница, е частна собственост. Свободният достъп до нея доведе до неизвестен брой катастрофи и за жалост няколко смъртни случая. При подобни инциденти полицията от РПУ Дупница търси отговорност от собственика на имота, което довежда и до слагането на ограничителни огради и бариера.

Ива Русинова сподели пред нас, че собственикът иска да се даде възможност на всички автомобилисти и мотористи да могат да ползват пистата за каране. Но това да става по регламентиран и безопасен начин, за да не се стига до нови фатални инциденти.

Двата терена от пистата са разделени с бетонни блокове. Единственият вход за автомобили и мотоциклети е през бариера, като от другата седмица ще има постоянно присъствие на човек, отговарящ за достъпа.

Ива Русинова коментира пред DizzyRiders, че трасето ще може да се наема за събития, дупките ще бъдат асфалтирани, боклуците изчистени. Ще има офисна част, тоалетни, мениджър и сайт. На това място ще се водят обучения и за деца.

На бъдещия сайт всеки ще може да следи кога трасето е свободно.

Лукс от Китай!