Руски пилот с историческа първа победа за България в WRC2

  • 2 снимки 2 снимки

21 Apr 2024

Николай Грязин донесе историческа за България първа победа в Световния рали шампионат (WRC), след като спечели надпреварата в WRC2 на рали „Хърватия“.
Състезаващият се с български лиценз пилот записа 11 етапни победи в хода на състезание, в което негов основен съперник бе съотборникът му в DG Sport Йоан Росел. Победителят от рали „Монте Карло“ се пробва да атакува Грязин в петък следобед, но натурализираният българин удържа първото място и в крайна сметка спечели с аванс от 38.2 секунди пред Росел.

Текст, Евгени Въков, Sportal.bg

Тройката в WRC2 в края на рали „Хърватия“ допълни Пепе Лопес, който не успя да повтори карането си от „Монте Карло“ този уикенд. Испанецът имаше и едно завъртане в петък, което му коства повече от минута и така той практически загуби всякакви шансове да се бори в челото.Все пак до самия финал той трябваше да внимава с Никола Сиамен, който показа много силно темпо в неделния ден. Силите на французина обаче не стигнаха и той завърши на 19.7 зад Лопес.

В рали „Хърватия“ стартираха още Сами Паяри и Гас Грийнсмит, които не бяха номинирали това състезание за точки в класиране в WRC2. Именно поради тази причина те останах извън класирането в категорията, в която иначе щяха да завършат трети и четвърти.В генералното класиране в WRC2 лидер след първите четири кръга за сезон 2024 лидер с 43 точки е Оливър Солберг, който има идентичен актив с този на Росел. Грязин е на три пункта зад тях като и тримата вече са печелили точки в две състезания и могат да номинират още максимум пет до края на сезона. За разлика от тях Сиамен, който е четвърти с 36 точки, вече е печелил точки в три старта, но и трите пъти французинът финишира четвърти.

Сезонът в WRC2 продължава след три седмици с рали „Португалия“, което ще постави началото на дългата лятна серия от макадамови състезания. Надпреварата в Португалия е предвидена за периода 9-12 май, а списъкът с участниците за нея все още не е публикуван официално.

Лукс от Китай!