Пускат 5G по магистралата от София до Солун


24 Apr 2024

Българският оператор A1 и гръцкият Cosmote показаха технология за 5G мрежа, която ще обхваща магистрала “Струма” и гръцкият участък от пътя, който води към Солун (магистрала А25). Технологичната демонстрация се проведе на граничния пункт “Кулата”, където двете компании демонстрираха как в бъдеще клиентите им ще ползват 5G свързаност докато пътуват, включително на граничния пункт без прекъсване.

Идеята е не толкова в името на непрекъснатата ви видео връзка, докато шофирате, колкото би била от полза за автономни и свързани автомобили в бъдеще. Проектът 5G SEAGUL частично се финансира от ЕС. Когато бъде завършен догодина, той ще покрива 450 км пътища в двете държави и почти изцяло магистралата от София до Атина.

Засега системата бе демонстрирана технически, но предстои реализирането на технологията в комерсиална услуга, която ще осигури безпроблемна свързаност на потребителите при преминаване на границата чрез директна постоянна комуникация на мобилните кули на двата оператора от двете страни, без да се налага прехвърляне на сигнала от едната към другата. Точно този момент сега причинява забавяне или дори прекъсване на разговора и интернета при пресичане на границата. Досега отдалечаването от домашната мобилна станция преди достигането на тази на приемния оператор е отнемало около минута, но вече прехвърлянето към другата мрежа ще става за милисекудни.

 

Лукс от Китай!