Медицинският хеликоптер най-накрая полита!


20 May 2024

Първият медицински хеликоптер у нас от няколко години, част от новата система за спешна помощ по въздуха, най-накрая влиза в употреба. Това ще стане до края на месец май, твърди служебният министър на здравеопазването Галя Кондева.

Медицинските екипи вече са обучени и до края на месеца трябва да получат своите лицензи. Когато това стане, ще започнат да се изпълняват мисии по транспорт на пациенти между болници в страната, обслужване на донорски ситуации, реакция при кризисни случаи и спасителни операции.

Новият хеликоптер е част от модерна система, която трябва да обхване цялата страна. Засега обаче машината по-често влиза в сюжета на вицовете, отколкото реално е била от полза – заради многократни забавяния.

Междувременно продължава изграждането на хеликоптерни площадки. Най-новата лицензирана не е при болница, а се намира в непосредствена близост до тунел “Железница“ на магистрала “Струма“. Идеята е тя да се използва в случай на инцидент по магистралата или в тунела, който е най-дългият в страната.

Болници с хеликоптерни площадки в момента има в София, Варна, Русе, Велико Търново и Панагюрище.

В началото системата няма да покрива цялата страна – радиусът на действие на всяка от шестте машини, които се очакват, ще бъде 250 км. Технически хеликоптерите могат да минат до 595 км, но разделянето на страната на шест зони ще бъде направено за по-бърза реакция във всяка част от България.

Вторият хеликоптер (базиран в Долна Митрополия до Плевен) трябва да дойде през юни, а третият се очаква до края на годината.

 

Много по-добра от предишната?