ACEA: България отново е първа в ЕС по ръст в продажбите на нови автомобили


22 May 2024

Асоциацията на автомобилните производители в Европа публикува статистиката за продажбите на нови автомобили в ЕС за първите четири месеца от 2024 г. България запазва водещото си място по ръст, главно благодарение на доста ниската база от миналата година. Страната ни отбелязва 47,9% ръст в продажбите в сравнение с първите четири месеца на 2023 г. В реални стойности това са 15 761 коли в сравнение с 10 657 през миналата година. 

В същото време страни с много по-малко население отбелязват много по-силни резултати от нас: Хърватия има 22,6 хил. продажби, Словения – 18,6 хил., а Словакия – 31,1 хил. Други страни от региона също са с пъти по-силен пазар на нови автомобили от нашия – 42 хил. продажби в Унгария и 50 хил. – в Гърция.

Данните за последните три години в България

Прави впечатление, че страната ни е лидер и по ръста в интереса към дизеловите автомобили: +46,1% спрямо първите четири месеца на миналата година. В същото време обаче продажбите на дизели са в пъти по-слаби от тези на бензинови модели – 12 хиляди нови бензинови коли в сравнение с 2500 дизелови. На този фон продажбите на изцяло електрически модели запазват почти същите нива като предната година – 626 екземпляра за първите четири месеца.

Ако вземем за сравнение само април 2024 г., то пазарът на автомобили в Европейския съюз нараства с 13,7%, като всички големи пазари отбелязват ръст. България и тук е в челото, макар и на втора позиция – с 51,3% ръст след Кипър, който постига цели 105% ръст.

Пълната статистика и целия доклад може да откриете в този файл.

Източник: ACEA

 

Най-добрият в класа си?