Аварийният ремонт на Дунав мост завърши... 9 дни преди крайния срок!


23 May 2024

Завърши аварийният ремонт на фуги на Дунав мост при Русе. Движението в участъка от съоръжението е възстановено и се осъществява без ограничения. От пътната агенция съобщават, че фирмата-изпълнител е работила максимално мобилизирано, за да приключи предвидените дейности в 20-метровия участък колкото се може по-бързо и да не се затруднява пътуването.

Припомняме, че аварийният ремонт на фуга на съоръжението започна преди около 10 дни и трябваше да завърши по график до 31 май. Работата приключи на 22 май, което означава, че ремонтът е завършен с 9 дни по-рано от предвиденото. За извършването му беше ограничено преминаването в 20-метров участък от моста. Дейностите се изпълняваха поетапно в двете ленти без да се спира напълно трафикът.

Междувременно се подготвя дългоочакван основен ремонт на моста при Русе. Той ще отнеме 730 дни по план, но трафикът няма да бъде спиран. От АПИ обявиха, че ще се работи по 10-12 часа на ден, а движението ще се регулира със светофар. 

От въвеждането на съоръжението в експлоатация преди 70 години досега такъв основен ремонт не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др.

Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД „Дунав мост“. Ремонтът е на стойност 44 877 228,68 лв. с ДДС. 

Много по-добра от предишната?