Пристигнаха първите 19 вагона от Deutsche Bahn


23 May 2024

В България пристигнаха първите 19 от общо 76 вагона, които БДЖ купи от германските железници. Те ще возят пътници от средата на юни – по най-дългите направления у нас: София – Бургас и София – Варна. Всеки влак, в който ще бъдат композирани новите вагони, ще разполага и с вагон-ресторант. До края на юни ще пристигнат и останалите 57 вагона.

Новите вагони всъщност са произведени отдавна, макар министерството на транспорта да не дава конкретна информация по въпроса. Според “Банкер” са на 30 години. Цената им е около 200 хил. евро за брой, което е в пъти по-малко от тази на нов вагон.

Всеки от вагоните разполага с 80 седящи места и максимална скорост на движение до 200 км/ч. За съжаление у нас няма ЖП трасета, дори най-новите, строящи се в момента, които да дават възможност за скорости над 160 км/ч. Всички вагони са тип отворено пространство, без купета, оборудвани с климатици и информационна система за пътниците. Шест от 76-те вагона са оборудвани за качване и слизане на трудноподвижни лица. Всички разполагат с контакти за зареждане на мобилни устройства и индивидуални лампи за четене над всяко седящо място.

Новите стари 76 вагона ще спомогнат БДЖ да обнови около 14% от подвижния си състав, който в момента възлиза на около 550 вагона. Държавният ЖП превозвач от години изпитва затруднения заради стари и негодни за използване вагони, така че вместо тези 550 вагона, компанията работи с близо два пъти по-малко, които се сервизират по-рядко и съответно минават по-голям пробег от предвиденото.

 

Най-добрият в класа си?