Знаете ли защо Renault Arkana носи различно име в държавите от бивша Югославия?


27 May 2024

Renault Arkana e SUV модел от C-сегмента, който се продава в голяма част от Европа, както и в Южна Корея. Поради различни причини, возилото може да бъде видяно с различни имена и емблеми в някои краища на света, а особено любопитен е случаят с държавите от бивша Югославия.

В Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватска и Словения компактният SUV може да бъде открит под името Megane Conquest. Причината за това е сходството в думата Arkana с псевдонима на Желко Ражнатович, познат като Аркан.

Починалият през 2000 година Аркан е познат като съпруг на Цеца Величкович, но е по-известен с криминалния си живот в редица европейски страни, както и с военните си престъпления по време на югославските войни. До много голяма степен образът му носи различно послание в различните страни от Югославия, което пък лесно обяснява решението на Renault да преименува Arkana за тези пазари и да избегне всякакви възможности за провокации.

Megane Conquest не се различава по нищо друго от модела, който познаваме в България. Предлага се със същия хибриден 1,3-литров двигател и 7-степенна автоматична скоростна кутия. SUV-то беше обновено през есента на миналата година.

Много по-добра от предишната?