Kia представи компактния EV3: забележителен пробег и свръхбързо зареждане

  • 3 снимки 3 снимки

28 May 2024

 

С представянето на EV3, Kia дава нова дефиниция на пазарния сегмент на компактните електрически SUV автомобили. Новият EV3 впечатлява със своята смела външност и новаторски решения в интериорния дизайн. Конструиран на база иновативната стилистична философия и качества на по-големия, многократно награждаван EV9, моделът демонстрира своята неповторима идентичност, откроявайки се сред останалите представители в класа. Kia EV3 отразява следващия етап в прехода на Kia към доставчик на решения за устойчива мобилност.
 
Целта на новия EV3 е да предоставя практични решения, които отговарят на индивидуалните нужди на потребителите и спомагат за подобряване на тяхното ежедневие. Самоуверената външност и иновативният интериор са съчетани с характерната за SUV моделите по-висока позиция и стремеж тези предимства да станат достояние за по-широка аудитория. Прилагайки педантично внимание при избора на материалите и качеството на изпълнение, специалистите на марката са се постарали да издигнат на ново, по-високо ниво стандартите в пазарния сегмент на компактните SUV модели – преди всичко по отношение на интериора на EV3. Компактен, но изключително добре оборудван, новият EV3 се разглежда от Kia като движеща сила за положителна промяна - както за марката, така и за света.

Изцяло електрическо задвижване – забележителен автономен пробег и свръхбързо зареждане

Kia EV3 е с дължина 4300 мм, широчина 1850 мм и височина 1560 мм при междуосно разстояние от 2680 мм. Моделът използва модерна, изцяло електрическа система за задвижване с предно предаване, базирана на глобалната модулна платформа E-GMP (Electric Global Modular Platform) за модели с електрическо задвижване и четвърто поколение акумулаторни батерии на Kia. Стандартният вариант EV3 Standard се предлага с  капацитет на акумулаторната батерия 58,3 кВтч, докато EV3 Long Range е оборудван с акумулаторна батерия с капацитет 81,4 кВтч.

И двете версии използват тягов електродвигател с мощност 150 кВт и максимален въртящ момент 283 Нм, който позволява отлично време за ускорение от 0 до 100 км/ч за 7,5 секунди. Максималната скорост на EV3 е 170 км/ч.

"Kia EV3 е модерен електромобил, разработен и проектиран така, че да отговори на изискванията на клиентите и техните ценности за устойчиво развитие. Моделът предлага едни от най-добрите в класа показатели по отношение на пътническото и багажно пространство, а благодарение на нашата гъвкава конструктивна архитектура E-GMP осигурява и най-добрия в своя клас автономен пробег на електричество. С новия EV3 марката Kia дава нова дефиниция на електрическия SUV сегмент, лансирайки богато оборудван с иновативни технологии и функции компактен модел", посочи вицепрезидентът и ръководител на глобалното бизнес планиране на Kia Спенсър Чо.

Както и при по-големия SUV модел EV9, инженерите на Kia са осъществили редица подобрения в стремежа към постигане на оптимална ефективност при EV3. Новото попълнение в гамата се отличава с усъвършенствана аеродинамика на каросерията, която включва изцяло затворена с 3D панели подова секция и впечатляващо нисък коефициент на въздушно съпротивление от едва 0,263. Най-модерните технологични решения са използвани и в модулите за управление на акумулаторната батерия BMU (Battery Management Unit) и за следене и контрол на работата на акумулаторните клетки CMU (Cell Monitoring Unit), които гарантират, че акумулаторните батерии с високо напрежение и капацитет 58,3 кВтч и 81,4 кВтч ще съхраняват и контролират енергията възможно най-ефективно.

EV3 Long Range предлага автономен пробег до 600 км (според изискванията на WLTP). Тези впечатляващи възможности осигуряват необходимата свобода и гъвкавост на потребителите, които правят своите първи крачки в света на електрическата мобилност и им дават пълна увереност дори при пътуване на по-дълги разстояния. А когато EV3 се нуждае от зареждане, пътниците могат да се отпуснат комфортно в обзаведения като модерно и практично жилище  интериор и да прекарат приятно краткото време на престой, което благодарение на усъвършенстваната система за управление на зареждането на Kia отнема 31 минути  при възстановяване на заряда на акумулаторната батерия от 10 до 80%.

Авангардни технологии и високо ниво на сигурност и безопасност

При новия EV3 инженерите на Kia са използвали множество изключително модерни и високотехнологични системи и функции за безопасност, шофиране, комфорт и зареждане, които обикновено се срещат само при по-големите електрически SUV автомобили. По този начин бъдещите собственици на модела ще се наслаждават на стойностен продукт, чиито качества надхвърлят значително тези, които в момента се предлагат в сегмента на компактните SUV модели. EV3 ще предостави много по-различно, превъзходно усещане в сравнение с конвенционалните автомобили с двигатели с вътрешно горене.
Сред модерните технологии и системи за асистенция на водача ADAS (Advanced Driving Assistance Systems) е и електрическата система за динамично разпределение на тягата eDTVC (Electric Dynamic Torque Vectoring Control), която гарантира плавно и динамично движение при стабилен контакт с пътя. Системата за асистенция за предотвратяване на фронтален удар FCA (Forward Collision-Avoidance Assist), асистентът за поддържане на лентата за движение LKA (Lane Keeping Assist) и за шофиране по магистрала HDA (Highway Driving Assist), и асистентът за избягване на сблъсък при паркиране на заден ход RPCA (Reverse Parking Collision-Avoidance Assist) осигуряват допълнителна подкрепа и дават увереност на водача по време на всяко пътуване, независимо от неговата продължителност.

Интелигентният асистент за дистанционно паркиране RSPA (Remote Smart Parking Assist) дава възможност на собственика да маневрира уверено и безопасно с EV3 дори в много тесни пространства за паркиране. Ново качество и високи технологии в сегмента на компактните електрически SUV модели внася и Head-up дисплея (HUD) с диагонал 12”, който прожектира най-важната за водача информация директно върху челното стъкло, свеждайки до минимум опасността от разсейване и загуба на концентрация върху пътната обстановка.

EV3 е и първият модел, който се възползва от предимствата на новата технология за рекуперативно спиране i-Pedal 3.0 на Kia. При нея водачът разполага с възможност за регулиране на нивото на рекуперация според конкретните условия или лични предпочитания, така че да се възползва от удобствата на шофиране „с един педал”. По този начин се постига максимална енергийна ефективност и понижаване на стреса и умората на водача при дълги пътувания, което на свой ред позволява изминаване на по-големи разстояния с едно зареждане и прави пътуването по-приятно и комфортно.

С представянето на новия EV3, Kia става първият автомобилен производител, който въвежда функцията V2L (Vehicle-to-Load) за зареждане и захранване на външни консуматори в сегмента на компактните електрически SUV модели, осигурявайки на водача и неговите спътници свободата и функционалността за включване в автомобила на различни външни устройства като лаптопи, малки хладилници, кафемашини или сешоари. От друга страна цифровият ключ за достъп Digital Key 2.0 на Kia осигурява възможност за избягване на физически ключ и позволява EV3 да бъде отключван и стартиран с помощта на личния смартфон или смарт часовник. Едновременно с това, цифровият ключ на EV3 може да се споделя удобно и сигурно с приятелите или членове на семейството.

Философията "Opposites United" (Единство на противоположностите) в дизайна на Kia, която залага на креативната енергия и напрежението между различните по характер качества и елементи в природната среда и модерното човешко общество за създаването на хармонично цялостно произведение, е в основата и на прогресивния, динамичен и експресивен дизайн на Kia EV3. Той подсилва емоционалното излъчване и придава нова аура на следващото поколение модели Kia.

"EV3 олицетворява перфектно нашата стилистична философия - съчетание от освободен и игрив дизайн и добре обмислена функционалност. Макар и в компактен формат, вдъхновяващата външност крие в себе си открит и просторен интериор, който поставя акцент върху спокойствието и усещането за удоволствие при всяко пътуване", споделя Карим Хабиб, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на Kia Global Design.

"Следвайки тази логика, устремената към бъдещето естетиката на EV3 е допълнително акцентирана от гама свежи и дръзки екстериорни цветове, а просторната вътрешна атмосфера и използването на нови органични материали създават младежко усещане за енергия и динамичен дух."

Външен дизайн – хармонична геометрична комбинация от целесъобразност и емоция

Забележителната линия на покрива и геометричните форми на каросерията на новия EV3 са съчетани в хармонично цяло, инкорпорирайки стилистичната философия на Kia "Opposites United". В профил, линията на EV3 излъчва динамика и мощ. Дългият, снижаващ се покрив и оформлението на задното стъкло в стил хечбек отразяват високотехнологичния аспект в дизайна на каросерията. Динамичната природа в силуета на EV3 е съчетана с просторен салон, който увеличава максимално вътрешното пространство. Обемите и графиките в конструкцията създават своеобразна контрастна хармония между двете характеристики и подчертава допълнително иновативния, авангарден характер на EV3.

19” джанти с полирана повърхност са един от най-впечатляващите визуални акценти на новия електрически SUV модел. Уверено разположени в квадратно очертаните контури на арките на калниците, колелата отразяват перфектно философията в дизайна на марката със своето съчетание от забележителна геометрична графика и контрастно изпълнение на повърхностите.

Оформлението на предната част на новия EV3 излъчва непоколебимо присъствие. Вертикално ориентираните фарове допринасят за формирането на широка, изключително самоуверена осанка. Усещането за обем е съчетано с отчетливата графика и мускулестата външност, хармониращи с цялостното излъчване на каросерията.

В задната част личи майсторски подчертаната високотехнологична естетика на формите и целеустремената стойка на EV3. Задните панели подсилват връзката между солидния дизайн на задните странични колони на покрива и неговата динамична линия, като допълнително засилват усещането за мощ. Дизайнът на задните светлини е семпъл, геометричен и позволява плавно сливане със задното стъкло. В унисон със светлинната графика в стил „звезден атлас” в „тигровото лице” на предницата, дизайнът на задните светлини придава широк и техничен облик с подчертано футуристично излъчване.

Новият EV3 предлага палитра от девет цвята на външното лаково покритие на  каросерията, четири от които са създадени специално за новия модел – сиво Shale Grey, зелено Aventurine Green, хладно Frost Clue и топла Terracotta.

Вертикалните и хоризонтални графики в технократски стил отразяват по-дръзкия характер на EV3 GT-Line в контраст с големите черни площи на панелите на каросерията. Характерната за EV3 долна броня също е свързана и интегрирана в каросерията по начин, който създава по-спортно и изискано излъчване на дизайна. Високотехнологичният стил в графичното изпълнение се повтаря и в оформлението на задната част на каросерията, включвайки характерна триъгълна конфигурация в долната част на бронята, която напомня агресивния ефект, използван в дизайна на предната част.  

Вътрешен дизайн - вдъхновена от природата естетика за повече уют и удобство на пътниците

Интериорният дизайн на EV3 се отличава с просторни обеми и достатъчно място за удобно настаняване на петима души. Съчетавайки хармонично противоположни по характер въздействия по извънредно прецизен, опростен и ефективен начин, дизайнерите на Kia са създали изключително функционално и практично в своята естетика вътрешно пространство с приветливо излъчване и атмосфера, на която пътниците могат да се наслаждават при всяко пътуване.
Изчистеният, ясен и хармонично изискан характер на арматурното табло е съчетан с футуристични линии, за да придаде вдъхновяващо усещане за целеустременост. Двата сензорни екрана с диагонал 12,3” са допълнени от 5” отделен екран за сензорно управление с докосване на функциите на климатичната инсталация. Целият този потребителски интерфейс представя информацията чрез кристално ясни графики и дава възможност на водача да ги ползва без разсейване и по напълно интуитивен начин. Екранът се простира до центъра на арматурното табло, с което осигурява удобен достъп до управлението на функциите за развлечение и навигация, и за пътника на предната седалка.

Интуитивното управление на функциите спомага и за повишаване на безопасността, тъй като водачът може да остане с ръце на волана и да се концентрира максимално върху пътя. Много от функциите на EV3 могат да се управляват с едно докосване на бутоните на волана, като сред тях са изборът на режим на шофиране, круз контрола, мултимедийните приложения и навигацията. Допълнителният комплект бутони, вграден хармонично под централния екран осигурява директен достъп до управление на функциите като карта, допълнителни медии и конфигуриране на настройките на различни системи в автомобила.

Елегантно оформената централна конзола разделя пространството на водача от това на неговия спътник. Сред нейните функции са плъзгаща се масичка и отделение за съхранение на вещи, които дават възможност за гъвкави конфигурации в зависимост от конкретните нужди и изисквания на пътниците. Пространството в долната част на конзолата може да се използва за съхранение на напитки, закуски и дори малки чанти и раници, докато личните електронни и мобилни устройства като лаптопи и таблети например, могат да се поставят удобно и стабилно на масичката, когато автомобилът не се движи.

Плъзгащата се маса подчертава уюта в атмосферата на EV3, който напомня удобствата в дома и далеч надхвърля типичното за конвенционалните автомобилни интериори усещане. Наред с богатите възможности за регулиране на индиректното вътрешно осветление и изключително удобните седалки с функции като USB Type-C портове за зареждане и режим за почивка с разгъване на облегалката, плъзгащата се масичка позволява на пътниците да се насладят на максимално освежаваща почивка в моментите, в които EV3 не се движи - например при паркиране на зарядна станция.

При създаването на интериора на EV3, дизайнерите на Kia са почерпили вдъхновение от природата и този подход е оказал значително въздействие върху подбора на цветовете, материалите на тапицериите и облицовките, и декоративните панели в интериора на компактния SUV модел. Вдъхновени от природните стихии - въздух, земя и вода, бъдещите собственици на модела могат да направят своя избор измежду редица впечатляващи изпълнения - включително Subtle Grey, Warm Grey и Blue. Опцията  Onyx Black остава запазена територия на нивото на оборудване GT-Line.

Както при всеки нов модел на Kia, EV3 включва различни екологично устойчиви елементи, за да ускори мащабното природосъобразно развитие на обществото и индустрията. Тези елементи и материи са разположени в целия интериор на автомобила. В облицовките на арматурното табло и вратите например е използвана рециклирана тъкан с първокласно качество, която създава изключително уютно и луксозно усещане. В много области на интериора на новия EV3 като например в седалките, облицовката на тавана, подлакътниците във вратите, постелките на пода и панела под задния прозорец, могат да бъдат открити и елементи, изработени от полиетилен терефталат (PET) – един от най-лесно поддаващите се на вторична обработка и рециклиране полимерни материали в света.

Нови, по-високи нива на иновативни технологии и дигитална свързаност

За да допълни усещането за пълна промяна, отразено в напомнящия уюта на жилищно пространство интериор, специалистите на Kia са оборудвали новия EV3 и с всеобхватна гама от функции за комуникационна свързаност и забавления. Повечето от тях са проектирани така, че да се ползват безопасно и когато автомобилът е в движение, но има и приложения, които могат да се ползват само при неподвижен автомобил с включен режим P (Рark) на трансмисията.

Чрез своята услуга Premium Streaming, Kia предоставя на своите клиенти разнообразно стрийминг съдържание на основата на операционната система LG Web OS. Сред тях са и аркадни игри, които дават възможност на пътниците да играят и да се забавляват в автомобила. Вълнуващите преживявания печелят допълнително и от висококачествения звук на аудиосистемата Harman Kardon в новия EV3, която предоставя  сравнимо с това на домашното кино качество на акустиката.

"Автомобилите вече не са само средство за придвижване, а реално продължение на нашето жизнено пространство. Разработен с цел да предложи многобройни ориентирани към клиента иновации, EV3 предоставя съдържание със завлядяващо сетивата качество от нашите първокласни стрийминг услуги и с водещата в този клас озвучителна система", посочва Чанг Сунг Рю, старши вицепрезидент и ръководител на отдел "Глобален маркетинг и потребителско изживяване" в Kia. "Предоставянето на възможност за цифрова персонализация на интериора на EV3 чрез услугите на Kia Connect Store е сравнимо с начина, по който човек би персонализирал личния си смартфон. Наред с внедряването на интелигентния AI Assistant на Kia, тези примери подчертават допълнително способността на EV3 да отговори на постоянно променящите се и нарастващи изисквания на клиентите на марката."

EV3 дава възможност на пътниците да придадат индивидуален облик на екраните на арматурното табло и инфоразвлекателната система на автомобила – например с вдъхновени от отборите на Националната баскетболна лига NBA теми. Персонализираните теми показват цветовете, графиките и анимациите на отборите и могат да се поръчат и изтеглят с лекота от дигиталния онлайн магазин Kia Connect. В бъдеще Kia планира да разшири палитрата от теми, предоставяйки още по-широки  възможности за индивидуално оформление по желание на клиента.

EV3 е първият електромобил на марката, който разполага с интелигентната функция AI Assistant, която наскоро направи своя дебют в компактния седан Kia K4. Тази технология предоставя на клиентите модерен и иновативен способ за пряко и напълно интуитивно взаимодействие и управление на функциите на автомобила, повишавайки значително удобството и ефективността на общуването между човека и машината. Напомнящият комуникацията с нормално човешко същество асистент е готов винаги да подкрепи и вдъхнови водача и неговите спътници по време на път и в моментите на почивка, помагайки им да опознаят по-добре света около тях, докато се забавляват. Предстои Kia скоро да започне внедряването на тези функции и в други свои електрически модели след техния дебют в новия EV3.  

С интегрирането на генеративния изкуствен интелект (AI), асистентът за гласово управление на Kia придобива нови, още по-впечатляващи способности. Генеративният  изкуствен интелект (Generative AI) е в състояние да разбира въпроси, поставени в сложен контекст, както и да възприема команди, подадени с разговорни фрази – възможности, които му позволяват да води естествен разговор с водача и пътниците в автомобила. Асистентът с изкуствен интелект може да бъде много полезен в планирането на пътуванията и да насочи потребителите как да се възползват максимално от функциите и възможностите на автомобила - включително за развлечения и при търсенето на различна информация.

Първоначално тази функция ще бъде представена на пазара в Южна Корея, но Kia планира скоро да разшири обхвата и гамата от услугите на AI Assistant и на пазарите в Европа. Тази технология се развива непрекъснато и в бъдеще ще предоставя все по-широк спектър от допълнителни полезни възможности и удобства за потребителите.

 

Много по-добра от предишната?