Nissan няма да инвестира повече пари в разработка на ДВГ


03 Jun 2024

Toyota, Mazda и Subaru съвсем наскоро обявиха, че обединяват усилията си за разработване на ново поколение двигатели с вътрешно горене. Седа, друг японски автомобилен производител обаче предприема рязък завой в съвсем друга поосока. Nissan обяви, че на практика е приключил с разработката на нови технологии за двигатели с вътрешно горене.

Австралийското списание Drive наскоро разговаря със старши вицепрезидент на Nissan и главен директор по планирането за региона на Африка, Близкия изток, Индия, Европа и Океания (AMIEO). Франсоа Байи беше попитан дали Nissan има някакви намерения да разработва нови двигатели с вътрешно горене, a отговорът беше красноречив: „Нашето бъдеще са електромобилите. Не инвестираме в нови ДВГ, това е сигурно."

Въпреки това, Nissan по никакъв начин не планира да спре продажбата на коли с ДВГ. В голяма част от Африка все още е легално да се продават автомобили, отговарящи на емисионен стандарт Евро 2, например, което отваря много възможности. Производителят ще адаптира бизнеса си в отделните части на света според това какво изискват местните пазари и какви са местните регулации.

Много по-добра от предишната?