Национален план: Забраняват вноса и продажбата на коли над 20 години


14 Jun 2024

Министерствата на енергетиката и на околната среда внесоха за обществено обсъждане новия Интегриран план за енергетика и климата, който ще бъде представен пред Европейската комисия. Документът от 400 страници разглежда въпроси като декарбонизация, енергийна ефективност, енергийна сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и конкурентоспособност. 

От гледна точка на шофьорите вероятно най-съществено е предложението да спре вносът и продажбата на вече съществуващи в страната коли, които нямат Евро 4. Това на практика означава, че всички коли над 20 години ще станат не просто невъзможни за внос, но и за продажба вътре в страната.

 

Проектът предвижда също по-строги санкции за коли без катализатори и филтри за твърди частици. Това е нещо, което слушаме от години, а на практика не се прилага. 

Предвижда се и трета мярка за намаляване на старите коли – по-високи данъци за тях с помощта на прогресивно облагане. 

Планът предлага значително разширяване на инфраструктурата от зарядни станции за електромобили. В същото време вероятно ще има субсидии за различни други типове екологично задвижване – например за купуване на водородни коли или за преход към синтетични горива.

Дали тези мерки ще доведат до обновяване на автопарка или просто ще накарат хората с най-стари коли да не използват от автомобил? Какво е вашето мнение?

Източник: “24 часа

 

Най-достъпният пикап у нас?