БДЖ пуска “новите” вагони от Германия в събота

  • Галерия с десет снимки Галерия с десет снимки

19 Jun 2024

БДЖ започва да използва купените на старо от Германия вагони тази събота (22 юни 2024). Първите пътници, които ще се возят на тях, ще бъдат във влак 3683/3684 от София за Бургас и обратно към София. Той ще се движи всеки ден до края на летния сезон. Някои от вагоните вече са пребоядисани в тъмносиньо с акценти - някои от емблематичните сгради и паметници в страната.

Влакът с новите вагони ще тръгва от София всяка сутрин в 6:15 и ще пристига в Бургас в 12:10 – за 5 часа и 55 минути, което е най-краткото време за минаване на разстоянието според актуалното състояние на ЖП мрежата. Влакът тръгва обратно от Бургас към София в 16:00 и пристига на Централна гара София в 21:55.

Композицията ще се състои от четири климатизирани вагона от салонен тип и един вагон за превоз на лица с намалена подвижност, който ще пътува постоянно като част от състава на влака. Композицията ще се движи по Подбалканската железопътна линия и ще спира на седем гари по своя маршрут (Подуяне, Казичене, Карлово, Казанлък, Сливен, Зимница и Карнобат).

БДЖ купи 76 вагона на старо от Германските железници. Първите 19 вече пристигнаха у нас. Всеки от вагоните разполага с 80 седящи места и максимална скорост на движение до 200 км/ч. За съжаление у нас няма ЖП трасета, дори най-новите, строящи се в момента, които да дават възможност за скорости над 160 км/ч. Всички вагони са тип отворено пространство, без купета, оборудвани с климатици и информационна система за пътниците. 

 

Снимки: Onetime Pictures

 

Най-добрият в класа си?