Шофьорска солидарност в Гърция? Чакат ни солени глоби

  • 2 снимки на гръцки полицаи 2 снимки на гръцки полицаи

28 Jun 2024

Лятото дойде, а много българи вече поеха за почивка в Гърция. С увеличаването на потока от туристи, важи да се знаят правилата и законите за движение по пътищата на съседната ни страна, за да се избегнат неприятни ситуации и глоби. Освен познатите на всички нарушения като шофиране в нетрезво състояние, неправилно паркиране и изпреварване при плътна линия, има и други специфични правила, които е важно да спазваме.

Забрана за мигане с фаровете

Едно от тези правила е забраната за предупреждаване на насрещно идващи автомобили с „мигащи“ фарове. Това е често използван метод за предупреждаване на други шофьори за наличието на полицейски контрол на пътя. Съгласно чл.36 от Кодекса за движение по пътищата в Гърция, при среща с превозно средство от насрещната посока е забранено включването и изключването на светлините или редуването им за кратко време. Нарушението на това правило може да доведе до глоба от 80 евро.

Глоби за информация в социалните мрежи

Освен това, Гърция има строги правила и глоби за разкриване на информация за полицейски контрол в социалните мрежи или други цифрови приложения. Според пътния закон, ако водачът разкрие местоположението на полицейския контрол в социалните мрежи, това може да доведе до глоба от 600 до 30 000 евро, в зависимост от вида на полицейската акция. Най-високите глоби се налагат, ако полицейската акция е насочена към контрол върху употребата на алкохол и наркотици.

Риск от отнемане на книжката

В случай, че водачът публикува не само информация, но и снимка от полицейска проверка в социалните мрежи, той рискува да му бъде отнета шофьорската книжка за срок до 2 години. Това е сериозна санкция, която цели да предотврати разпространението на информация, която може да попречи на ефективността на полицейските акции.

 

Източник: dnesbulgaria.com и 24 часа

Най-добрият в класа си?