Автошколите готвят протест

  • 2 снимки 2 снимки

03 Jul 2024

Автошколите поискаха диалог с транспортното министерство или са готови да излязат на протест.
Няколко сдружения са против предложените наскоро промени в правилата за изпитите за шофьорска книжка. Седем браншови организации, обучаващи нови шофьори, се обявиха категорично против предложените промени – като това картоните с часовете за кормуване да станат електронни, да има ограничения в броя на явяване на практически изпит, както и нови правила за придобиване на различните категории. „С едно нещо не сме съгласни – промените са писани от хора, които не са на пътя. Ако бъдат написани от хора на пътя, те ще бъдат адекватни”, казва Христо Радков от Българско обединение на шофьорите. „В продължение на една година тече кампания срещу обучението в България и най-вече срещу хората, които го провеждаме”, смята Йонко Иванов, председател на УС на Съюза на председателите по авто-мотоподготовка.

“Поискали среща с министрите на образованието и транспорта, както и с председателите на агенциите “Автомобилна администрация” и “Безопасност на движението по пътищата”. До една седмица, ако нямаме отговор, обявяваме протестни действия”, убеден е Радков.

От транспортното министерство отговориха, че диалог с бранша винаги е имало.

„Те имат възможност в 30-дневен срок, до 11 юли, да представят своите бележки. Нека да ги представят, ние ще ги разгледаме. Готови сме за срещи, но не знам какво ще породят”, заяви зам.-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, цитиран от Нов телевизия.

На първо време школите ще изпратят писмо до министър-председателя. И след това ще решават дали и как да протестират.

 

Източиник: НОВА

 

Най-добрият в класа си?