Предлагат анулиране на глобите за липсваща ГО през последната седмица


05 Jul 2024

Депутатите обсъждат опрощаване на наказанията на шофьори, наложени в периода на срив в системата за сключване на застраховка “Гражданска отговорност”. Това би засегнало шофьорите, които са глобени за липсваща застраховка през тази седмица. Предвижда се и удължаване на срока на застраховките "Гражданска отговорност" за периода на срива (ако изтичат, докато системата не е работела).

До промените се стигна, след като стана ясно, че през четирите дни, в които системата не работеше, от МВР не са спирали да глобяват, след като камерите по пътищата – мобилни и стационарни – засичат коли с невалидна застраховка.

Пострадалите от 1 до 4 юли са 99 души, които са получили акт, като има и пет електронни фиша.

“Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска свързва информационните системи на МВР и застрахователите. Това позволява всяка сключена застраховка да се отчита в реално време в Информационния център към Гаранционния фонд, а контролът се извършва по електронен път. Когато проблемът е в системата, няма как цялата отговорност да е на шофьорите, тя трябва да е споделена”, коментира адвокат Михаил Екимджиев пред “Сега”.

Глобата за собственици на коли без “Гражданска отговорност” е 250 лв. за физически лица и 2000 лв. – за юридически. За шофьорите, които са хванати без гражданска глобата е дори по-висока – 400 лв. Книжката също се отнема.

Много по-добра от предишната?