Топ 10 на най-продаваните коли на старо у нас


08 Jul 2024

Данните на МВР за регистрациите на нови автомобили у нас през последните 12 месеца сочат, че Volkswagen Golf продължава да е най-търсената кола на старо в България. Тройката допълват Mercedes-Benz C-класа и друг VW – Passat. 

 

Извън тройката най-търсени са Mercedes E-класа, BMW Серия 3, Audi A4 и BMW Серия 5. На осмо място в своеобразната класация е Opel Astra, следван от единствената негерманска кола в десетката – Honda CR-V. В дъното на топ 10 е Audi A3. Така осем от десетте коли са произведени от германското трио VW Group, Mercedes, BMW. Излишно е да казваме, че повечето коли на старо у нас са дизелови.

Регистрациите на коли на старо са 4,5 пъти повече от тези на новите коли. Все пак продажбите на нови автомобили бележат ръст и през 2024 г. вероятно ще постигнат рекорд: за първите шест месеца вече има 26 422 броя, така че е напълно постижимо до края на годината да бъде подобрен рекордът от 2008 г. – 43 758 броя., а може би и психологическата граница от 50 хил. броя. В същото време Ссредната възраст на колите у нас е 19 години.

Източници: Сега, Automedia

 

Най-достъпният пикап у нас?