Porsche може да купи бизнеса с батерии за електромобили на Varta


10 Jul 2024

Германският производител на батерии Varta, заяви, че води преговори с Porsche за потенциална инвестиция от страна на марката от Щутгарт. Става въпрос за подразделението на Varta, което се занимава с литиево-йонни батерии за електромобили и носи името V4Drive.

Компаниите са подписали необвързващи условия и работят по финализиране на детайлите, обяви Varta, без да разкрива никакви финансови фактори. Reuters поиска коментар от Porsche за повече подробности, но към този момент няма отговор.

Разговорите за инвестиция идват само месец след като Varta намали прогнозата си за приходи за цялата 2024 г. Сега тя очаква приходи между 820 милиона евро и 870 милиона евро, в сравнение с предишната прогноза за най-малко 900 милиона евро.

Сделката, която зависи преглед от страна на регулаторите и одобрение от акционерите, ще доведе до прехвърляне на бизнеса V4Drive на Varta към дъщерно дружество, като производителят на луксозни спортни автомобили Porsche ще участва чрез увеличение на капитала. Ако бъде одобрен договорът, Porsche ще има мажоритарен дял във V4Drive Battery GmbH, изцяло притежавано дъщерно дружество на Varta.

По-рано тази година Varta заяви, че може да не постигне целите, поставени в плана за преструктуриране, и проучва възможностите за рекапитализация. Съгласно плана, проблемният производител на батерии очаква да се върне към "печелившия растеж" до края на 2026 г.

Най-достъпният пикап у нас?