Viper в италиански костюм: Тази Alfa Romeo TZ3 Stradale Zagato се продава

  • Галерия с 28 снимки. Галерия с 28 снимки.

11 Jul 2024

Няма да крия, че много харесвам Dodge Viper, без значение от генерацията. Както и някои модели на Alfa Romeo, предимно по-стари, но и с някои нови изключения, като Giulia и Stelvio например. А тази супер рядка Alfa Romeo TZ3 Stradale обединява бруталните американски мускули на Viper, с изискаността и традициите на италианците от Alfa.

Дизайнът е интерпретация на формите на оригиналната Giulia Tubolare Zagato от 60-те. Състезателна машина, разработена от ателието Autodelta и инженер Карло Чити, бивш кадър на Ferrari. Тогава TZ използва същия 1570-кубиков мотор, като Sprint Stradale и Spider Veloce, скоростите са с близки предавателни числа, а ходът на лоста – къс.

Моторът на колата от снимките е доста по-голям от този на „автомобила-вдъхновител“ – атмосферен 8,4-литров V10 с 600 к.с., 760 Нм и 6-степенна механична скоростна кутия. Двигател, вграден в оригиналната тръбна конструкция на Viper, обвита с карбонови панели, чиито форми са нарисувани от главния дизайнер на ателието Норихико Харада. Любопитен факт е, че тази задница напомня на Shelby Daytona Coupe, която пък е била вдъхновение за създаването на самия Viper.

Колко е рядка? Ами, направени са само 9 екземпляра. Не съм сигурен кой поред е този от галерията, но е ясно, че е на едва 1832 мили. И че ще бъде продаден в рамките на търга на Gooding & Company в Пебъл Бийч, който ще се проведе на 16 август (попаднах на обявата в classicdriver.com)

За каква сума? Можем само да спекулираме, но нова колата е започвала по 500 000 евро, а в момента се намират 1-2 обяви за 600-800 хил. долара. Тоест, очаквайте стойности подминаващи осезаемо 1,3 млн. лв.

Най-достъпният пикап у нас?