Продава се най-успешният Mercedes-Benz C11

  • Галерия с 29 снимки. Галерия с 29 снимки.

19 Jul 2024

Търсите си бърз и употребяван Benz с доказан произход? Можем да помогнем. Макар, че този е по-скоро Mercedes-Sauber отколкото Benz. C11 наследява Sauber C9 през 1990 г., в задвижва се от 5-литровия Mercedes-Benz M119 с две турбини със 750 к.с. и е първата кола от Group C, на която марката с трил звезда решава да постави името си, вместо да използва това на Sauber.

Партньорството на Sauber и Mercedes започва през 1985 г., когато Петър Заубер се свързва с немците с искане за двигател за новия му състезателен автомобил. Sauber започва да тества C11 през октомври 1989 г. на пистата „Пол Рикар“, преди дебюта на колата на Сузука. Автомобилът тежи 905 кг, а с квалификационни настройки, моторът изкарва до 929 к.с, с които максималната скорост достига до респектиращите 400 км/ч.

Конкретният екземпляр е шаси №3, което е най-успешното от всички… 6 произведени. Тази кола печели Sports Car World Championship през 1990, има четири пол позиции и четири победи в общо четири състезания. Над лявата врата може да видите и познати имена, като например това на Жан-Луи Шлесер, Мауро Балди и Ален Ферте.

През 1991 г. колата дори участва в „24-те часа на Льо Ман“, след което отива в частна колекция, където остава в продължение на цели 30 г., докато екипът на mechatronik.de не успява да я придобие. И сега обявява в сайта си, за супата от? Няма посочена, но ако питате, то вероятно не сте сериозен купувач.

Много по-добра от предишната?