Архитектура, джаз и местна кухня: американците жадуват да посетят Куба

Архитектура, джаз и местна кухня: американците жадуват да посетят Куба
17 Feb 2015

Диего Урданета  

Франс прес

Кубинка танцува “бели денс” на площад “Пласа де катедрал” в Хавана. На площада се събират музиканти и танцьорки и забавляват туристите, всяка вечер има различни изпълнители. Снимка: Любомир Любенов

Откриване на архитектурните забележителности, джаз концерти, срещи с творци или гастрономически маршрути: каталогът с пътувания от САЩ до Куба бързо се обогати след неотдавнашното обявяване на затоплянето на отношенията между двете страни.

Фирмата ИнсайтКюба (InsightCuba), един от главните туроператори, специализирани в престои на карибския остров, вече предлага шестдневен маршрут в Хавана и Матансас за слушане на джаз и разговори с музикантите.

Майстор-готвачът Дъглас Родригес, който е дете на кубински родители и живее в Маями, предлага двадесетина места през март за “маршрут, изготвен с цел потапяне в изкуството и кулинарния свят на Куба в контекст, който ще позволи срещи и разговори с творци и майстор-готвачи” в Хавана и други градове.

Миналата седмица Вашингтон отмени редица търговски и пътнически ограничения в рамките на обявеното на 17 декември историческо сближаване след повече от половин век ембарго. Дипломатическите отношения между САЩ и Куба са прекъснати от 1961 г.

Американците вече могат да пътуват до Куба без предварително разрешение от САЩ, но все още при някои условия: трябва да се запишат чрез регистрирани туроператори в една от 12 предвидени категории (семейно посещение, като журналисти, научни работници, образователна дейност, религиозна дейност, спортна дейност, хуманитарна дейност, износ или внос на информационни материали…).

Засега и дума не може да става да се качат на самолета просто за да отидат да пият мохитос на плажа във Варадеро. Туроператорите вече наблюдават силно увеличение на търсенето за маршрутите им.

“Телефоните постоянно звънят през последните дни”, обясни по телефона от Куба Колин Лавърти, директор на организацията “Кюба едюкейшънъл травъл”. Организацията е създадена преди три години и за това време е докарала 5000 души в Куба. Тя предвижда да поеме същия брой само за 2015 г.

“Получаваме имейли от хора, които казват, че искат да дойдат преди “Макдоналдс” да се настани” на острова, обясни Лавърти, който тази седмица посреща две групи посетители от САЩ. “Трябва да добавим 70 престоя, за да покрием търсенето”, уточни Том Попър, президент на ИнсайтКюба.

Увеличението на посещенията обаче рискува да се сблъска с липсата на туристически инфраструктури в Куба, които вече работят на пълна натовареност, посочиха туроператорите, подчертавайки, че това позволява сближаване с местните жители.

“Тези маршрути позволяват да се свържат селата и да се научат културата, историята и обичаите на други хора при взаимно уважение”, отбеляза Силвия Вилхелм, президентка на тексаската агенция КубаПуентес, която е специализирана в посещения с културна и архитектурна насоченост.

“Това позволява да се прогонят стереотипите, които се чуват от повече от 50 години в някои села”, добави тя. Тези пътувания обаче нямат само привърженици. Според някои хора вливането на свежи пари в сметките на Куба е равнозначно на подкрепа за управляващия кастристки режим.

“Това е манна небесна за кастристкия режим. Тези пари ще се използват за финансиране на репресиите срещу кубинците”, предупреди сенаторът от кубински произход Марко Рубио след обявяването на новите разпоредби.

Лукс от Китай!