Вижте как Airbus A380 изпуска гориво преди аварийно кацане (Видео)


29 Jul 2024

Българският пилот Марио Бакалов пусна интересно видео, в което се вижда как самолет Airbus A380-800 изпуска гориво в аварийна ситуация. Пилотът пояснява, че подобно изпускане на гориво е рутинна процедура, предвидена от производителя при широкофюзелажните самолети в случай на необходимост от бързо аварийно кацане.

Изпускането на гориво може да се прави при нужда от аварийно кацане скоро след излитането, когато самолетът все още е много тежък и кацането е опасно с толкова гориво на борда, но няма време самолетът да кръжи напред-назад над летището, за да изгори излишното гориво.

В случая става въпрос за полет QR908 от Доха до Сидни, състоял се на 4 май 2024 г. и изпълняван от Airbus A380-800 на Катарските авиолинии. Тогава пътник на борда се нуждае от медицинска помощ и затова се налага аварийно кацане в Сингапур. 

A380 може да изпуска по 2,5 тона гориво в минута, което е забележително. Любопитно е, че правилникът не позволява изпускане при полет на ниска височина. Така се гарантира, че не повече от 8% от изпуснатото гориво ще стигне до земята и ще я замърси. Останалото количество се изпарява във въздуха или се разпрашава на ситни капчици, които вятърът отнася. Разбира се, изпускането на гориво над населени райони не е позволено.

Повече любопитна информация за аварийното изпускане на гориво може да намерите в оригиналния пост на българския Супер Марио.

 

 

Много по-добра от предишната?