Tesla: Не слагайте мокър парцал върху кабела за зареждане


30 Jul 2024

Tesla предупреждава клиентите си, че трикът с поставяне на мокър парцал върху кабела за зареждане е опасен! Дори да не сте виждали подобно нещо на зарядните станции у нас, то е доста популярно в Щатите и позволява зареждане с по-висока мощност в жегите – понякога дори двойно. Идеята е, че в топлото време зарядните станции и софтуерът на колата намаляват скоростта на зареждане, за да не се стигне до прегряване или повреда на станцията/батерията.

Някои предприемчиви шофьори на Tesla са намерили решение, като покриват конектора и част от кабела с влажен парцал, като по този начин го охлаждат и свалят температурата. Резултатът е, че скоростта на зареждане скача, понякога дори двойно. 

Проблемът е, че като охлаждат отвън кабела за зареждане с въпросния парцал, шофьорите единствено излъгват сензорите за температура в конектора, а не охлаждат системата реално. Т.е. колата позволява по-бързо зареждане, но реално опасността от прегряване на батерията и зарядното остават и дори се увеличава значително. 

Ето защо Tesla изрично настоява този трик да не се използва.

 

Много по-добра от предишната?