Golf VIII ще се продава до 2035?

  • Актуалното осмо поколение след обновяването в началото на тази година. Тук във варианта GTI. Галерията включва и снимки на модела Golf R Актуалното осмо поколение след обновяването в началото на тази година. Тук във варианта GTI. Галерията включва и снимки на модела Golf R

31 Jul 2024

Volkswagen обмисля да остави актуалния Golf VIII в играта още дълго време – чак до 2035 г., когато ЕС (засега) забранява двигателите с вредни емисии. Това е необичайно по-дълго от обичайния живот на едно поколение Golf – около 5-7 години. И би означавало, че Golf, който и сега е на пет години, ще остане в играта, докато стане 15-годишна кола. За сравнение предишното седмо поколение бе пенсионирано след седем години живот (2012 – 2019).

 

Причината за предвижданото дълголетие на осмото поколение е ясна. VW ще представи нов изцяло електрически Golf през 2026 г. и се очакваше той изцяло да замени вариантите с ДВГ. В днешната пазарна ситуация обаче се забелязва спад на интереса към електромобили и ръст на този към моделите с ДВГ. На европейския пазар Golf отбеляза 43% ръст в търсенето за първото полугодие спрямо същия период на 2023 г. Съответно Volkswagen няма намерение да лишава клиентите си от нещо, което търсят. В същото време обаче компанията не е разработвала бензинов наследник на Golf. Остава вариантът да обновява и модернизира актуалното поколение, докато има търсене.

Това беше съобщено от Кай Грюниц, член на управителния съвет на VW, отговорен за развойната дейност, цитиран от Top Gear.

За да остане в играта до 2035 г., Golf вероятно ще получи още две сериозни обновявания, след направеното тази година – едно около 2027 и едно – около 2030 г. Разбира се, всичко това в голяма степен зависи от интереса на пазара към електромобилите. Ако той се събуди отново, Golf може да бъде пенсиониран и по-рано.

 

Много по-добра от предишната?