Дизела с нов рекорд

Дизела с нов рекорд
29 Aug 2015

Кирил Николов-Дизела постави нов рекорд при преминаването на 600-те километра от връх Ком до нос Емине. Екстремният бегач измина разстоянието за 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди. 

Николов подобри с цели 21 часа и пет минути предишния рекорд, който беше поставен от състезателя в ултрамаратони Божидар Антонов.

Дизела изпълни и целта си да стане първият човек, който преминава тежкото изпитание за под пет дни. Той потегли от връх Ком на 25 август в 4.20 часа сутринта и пристигна на нос Емине малко преди 17.30 часа днес. 

"Беше супер. Това, което си мислех в последните километри е, че на Ком-Емине има три уникални момента. Първият е, когато пипнеш пилона на връх Ком. Вторият е, като стигнеш Ботев и третият, когато слезеш от гората и видиш Емине и морето", каза Николов пред "Нова телевизия". 

Основните почивки за сън на новия рекордьор бяха на х. Кашана, х.Тъжа и х. Чумерна, а в последните 24 часа той спираше само за кратко на подкрепителни пунктове по трасето. 

Важна подкрепа за постижението на Дизела оказаха пейсърите, които на различните етапи от трасето бягаха с него. Атанас Кателиев, Цветомир Младенов, Венцислав Трифонов бяха основните трима, а още седем момчета се включваха на различни места по трасето. 

Преди година Николов отново опита да подобри рекорда на Ком-Емине, който тогава се държеше от Любомир Палакарчев. Тежки метеорологични условия обаче го принудиха да се откаже около 11 километра преди финала. 

"Кирил направи изключително бягане, но също така и много честно такова. Бягаше винаги със собствената си раница и беше подкрепян най-често от един пейсър. Той не употреби никакви енергийни храни и напитки и разчиташе на конвенционална храна.Темпото му беше наистина на ръба на възможностите, като за времето на опита той спа само 16 часа и 35 минути. Надяваме се с това предизвикателство да сме поставили стандарт за следващи опити за рекорд по трасето и да сме развълнували любителите на планините в България. Все пак аз не вярвам, че такъв рекорд ще се случи в близко бъдеще", каза организаторът на събитието Димитър Димитров. 

Материал: dnevnik.bg

Много практичен и интересен!