Пожар прати на дъното яхта за 18 милиона долара (ВИДЕО)

  • Галерия от 16 снимки с яхтата Галерия от 16 снимки с яхтата

15 Aug 2024

Нов инцидент с отдавана под наем яхта във водите на Средиземно море е станал на 10 август. За разлика от потъналата яхта преди няколко дни край бреговете на Майорка, струваща 1 милион долара, в този случай щетите са далеч по-скъпи.

Суперяхтата „Атина“, оценена на 18 милиона долара, е избухнала в пламъци близо до остров Сардиния. Огънят я изпепелява напълно и я праща на дъното, като причините за пожара все още се разследват.

От разпространените видеоклипове се вижда, че цялата задна част на „Атина“ е обхваната в пламъци. Различни източници предполагат, че огънят е тръгнал след повреда в машинното отделение.

Когато се е запалила „Атина“ е била с пълен капацитет от 12 гости плюс 10 души екипаж.

Те са се спасили, като някои от тях скочили във водата, а други се качили на малка лодка.

По непотвърдена информация собственикът на яхтата - турският милиардер Серкан Боранчили, е бил на борда по време на пожара заедно със свои приятели. Той е планирал да тръгне на почивка из Средиземно море, но още преди да бъде вдигната котвата до пристанището на град Олбия, избухнал пожар.

Италианската брегова охрана веднага изпратила кораб да гаси огъня, но безуспешно. Яхтата потънала в плитки води, дълбоки 8 метра.

Морските служби в Италия вече са обезопасили мястото на инцидента в опит да спрат евентуален разлив на гориво и масло. При потъването резервоарите са били пълни с 50 000 литра гориво, като не е забелязано изтичане.

Суперяхтата „Атина“ е произведена през 2008 г. от холандската корабостроителница Heesen Yachts, известна с луксозните си проекти. Дълга е 46,7 метра и е широка 9 метра. През 2022 г. е цялостно реновирана отвън и отвътре в Турция, като дотогава никога не е давана за чартърни плавания.

През 2023 г. е пусната за пръв път под наем, като цената й за седмица струвала 220 000 евро.

„Атина“ е била оборудвана с два двигателя MTU, позволяващи максимална скорост от 31,5 км/ч. Автономията на плаване е 7400 км.

Много по-добра от предишната?