До края на годината тръгва първият частен ЖП превозвач в България


20 Aug 2024

Както ви съобщихме в края на миналата година, в България скоро ще тръгне първият частен влак. Пловдивската компания “ПИМК Рейл Експрес” получи разрешение за пътнически услуги от изпълнителна агенция “Железопътна администрация” на 28 септември 2023 г., а до края на 2024 година се очаква първите реални пътувания да станат факт.

Капитал съобщава, че планът на фирмата е до края на годината да има работеща линия София - Бургас. По информация от самата компания, влакът ще бъде изцяло на търговски принцип, тоест няма да разчита на субсидии от страна на държавата, а цената на билета ще бъде разходно ориентирана.

Засега цената на услугата не е ясна, тъй като от ПИМК не са напълно готови с подвижния състав. Очаква се в началото той да бъде под наем, а в последствие машини да бъдат закупени. След началото през тази година, компанията предвижда да пусне и линиите София - Перник - Радомир; Карнобат - Варна; Пловдив - Асеновград и София - Горна Оряховица - Шумен - Варна, които трябва да се присъединят в началото на 2027 г.

Много по-добра от предишната?