София купува още метровлакове Škoda


20 Aug 2024

Чешкият производител Škoda е единственият кандидат за поръчката на софийския "Метрополитен" за още осем метровлака срещу 140 млн. лв. без ДДС, съобщава "Капитал". Те се очаква да се движат най-вече по линия 2 ("Надежда" - "Лозенец"), но и по линии 1 ("Люлин" - "Младост") и 4 ("Обеля" - летище София), пише в обявената поръчка на сайта ЦАИС ЕОП.

Сега по тези линии се движат само метровлакове руско производство, а трета метролиния се обслужва от влакове Siemens, които са австрийско-полско производство. Заради санкциите срещу Русия е в сила европейски регламент, който изисква над 50% от стоката да е произведена в Европейския съюз, и общинското дружество "Метрополитен" започна да работи с европейски компании.
"Целта (на покупката на нови метровлакове) е да се намалят интервалите в час пик до четири-четири и половина минути", обясни инж. Стоян Братоев, директор на "Метрополитен" . "Според данните пътникопотокът се е увеличил с 20-25% само в последните две години. Целта е да се подобрят интервалите за чакане най-вече за втората метролиния - тъй като тя се използва все повече", коментира той при обявяването на търга.

Škoda вече има договор със столичното метро за доставка на други осем метровлака, които също ще се движат по тези линии. Той беше сключен през лятото на 2023 г., като влакчетата все още се сглобяват. Очакванията са първите да започнат да пристигат в началото на 2025 г. Тогава бяха поръчани и осем метровлака за третата линия, които ще достави Siemens. Купуването на общо 24-те метровлака ще подсигури превоза в следващите 20 години, прогнозира инж. Братоев. Финансирането идва от бюджета на Столичната община.

Източник: Дневник

Много по-добра от предишната?