Продадоха Lockheed Martin F-35 Lightning II чрез Фейсбук?


26 Aug 2024

Поредната интересна находка във Facebook Marketplace, където вече не е чудно да се намерят… военни самолети, при това такива, които все още са на въоръжение. През юни „на пазара“ се появи един от 21-те произведени стратегически бомбардировача Northrop B-2 Spirit, обявен за малко под 3 млн. долара (кликнете тук за обявата), а сека „изкача“ доста по-нова машина - Lockheed Martin F-35 Lightning II от 2023. Супер.

Едноместният едномоторен самолет е листнат за 9,8 млн. долара, за три пъти повече от B-2-ката, намира се в Холанд, Мичиган, а част от описанието му съвпада с това на бомбандировача – „Не ме питайте къде го държа, нито как съм се сдобил с него“. Аеропланът е качен преди седем седмици (този материал е списан на 26.08.2024), а статусът вече е “ПРОДАДЕН”.

Истината е, че тези обяви… не са истина. На трите снимки са показани три различни самолета, като първият е на въоръжение от 2015 г., в 34-та ескадрила, а от 2023-та в 62-ра. Останалите…, няма значение. С други думи, ако си търсите боен самолет със секретни технологии, изненада, Facebook Marketplace не е вашето място.

Много по-добра от предишната?