Новото Audi Q5 има дизелов двигател!

  • 12 снимки 12 снимки

02 Sep 2024

В основата на новото поколение Audi Q5 е платформата Audi Premium Platform Combustion (PPC), а в САЩ моделът първоначално ще се продава в стандартен и SQ5 вариант. Задвижването на базовите модели е 2-литров TFSI четирицилиндров двигател, произвеждащ 268 к.с. и съчетан със седемстепенна S-tronic трансмисия с двоен съединител, допълнена с Quattro задвижване на всички колела.

SQ5 идва с 3-литров TFSI шестцилиндров двигател с 362 к.с., същия седемстепенен автоматик с два съединителя и задвижване на четирите колела. Нещата са малко по-различни в Европа, където Q5 ще бъде пуснат с три версии на двигателя, всички от които включват мека хибридна система с 1,7 кВтч батерия и електрически мотор с 24 к.с. и 230 Нм въртящ момент.

В основата на гамата е 2-литров TFSI с 201 к.с. и задвижване на предните колела. Audi също така пуска новия Q5 в Европа и с 2-литров TDI двигател с мощност 201 к.с. и 400 Нм. Европейските спецификации SQ5 имат същия 3-литров TFSI шестцилиндров двигател като модела в САЩ, произвеждащ 362 к.с. и 550 Нм.

Благодарение на новата платформа, както и ревизираните системи за окачване и управление, Audi казва, че третото поколение Q5 е значително по-комфортен от модела, който заменя. Стандартните версии включват честотно селективни амортисьори, докато въздушно окачване с адаптивно управление на амортисьорите е опция. Моделите SQ5 се доставят с по-спортна настройка на окачването.

Много по-добра от предишната?