Водеща азиатска авиокомпания приземи 15 самолета заради проблеми с двигателите Rolls-Royce

  • Галерия с пет снимки Галерия с пет снимки

03 Sep 2024

Хонконгската авиокомпания Cathay Pacific отмени десетки полети заради проблеми с двигателите на самолети Airbus A350. До проверката на общо 48 самолета се е стигнало след повреда в компонент на двигателя Rolls-Royce Trent XWB-97 на самолет, излетял от Цюрих за Хонконг.

15 от проверените 48 самолета се оказали с техническа неизправност в двигателя RR Trent XWB-97, който се използва единствено в самолетите A350.

Изискванията за сигурност са принудили Cathay Pacific да отмени 70 полета, докато работи съвместно с Rolls-Royce по отстраняване на проблема. 

Другите авиокомпании още изчакват инструкции как да процедират със своите A350. Той е един от двата най-популярни самолета на Airbus за далечни полети с над 600 екземпляра по света и поръчки за още толкова. Досега не е имало сериозни инциденти с A350, като изключим една катастрофа на пистата на летище “Ханеда” в Токио през януари тази година. Тогава A350 се сблъска с по-малък самолет, навлязъл на пистата без разрешение за това. Тогава загинаха петима души в по-малкия самолет.

Източник: BBC

Много по-добра от предишната?