Хибридът Toyota RAV4 харчи под 5 л/100 км

Хибридът Toyota RAV4 харчи под 5 л/100 км
21 Sep 2015

Toyota официално представи варианта за Европа на хибридния си кросовър RAV4, оборудван със система за рекуперация на топлинната енергия. Това стана на автосалона във Франкфурт, предаде пратеникът на Automedia.bg.

Американската версия бе показана още през април, но тогава от Toyota не съобщиха точните характеристики на всъдехода. Вече е известно, че в силовия му агрегат влизат 2,5-литров бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън, електромотор и комплект никел-метал хидридни батерии.

Общата мощност на задвижващата система е 197 к.с., като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 8,7 секунди, а максималната скорост е 180 км/ч. От Toyota официално обявиха, че средният разход на хибридния RAV4 e 4,9 л/100 км.

Моделът е оборудван със система за рекуперация на енергията при спиране. Хибридният кросовър може да рекуперира не само кинетичната, но и топлинната енергия, отделяна от агрегата. Аналогична система се използва и от болидите във Формула 1.

В зависимост от нивото на оборудване хибридният RAV4 ще се предлага както с предно предаване, така и със система 4х4. Във втория случай ще се поставя електромотор на задната ос, който ще подпомага придвижването при хлъзгава настилка и потеглянето от място. Мощността на този двигател е 68 к.с.

 

Много практичен и интересен!