За първи път в света: Българи преплаваха Северния ледовит океан с гребане

  • Галерия с четири снимки от акостирането в Свалбард Галерия с четири снимки от акостирането в Свалбард

09 Sep 2024

Експедицията Neverest на Стефан Иванов и сина му Макс през Северния ледовит океан завърши успешно преди броени часове! Двамата станаха първите хора в света, преплавали Северния ледовит океан с гребане. Късно снощи те акостираха в Свалбард след точно месец в открито море.

 

Стартът на мисията беше даден на 8 август 2024 г. от Фроя, Централна Норвегия. В първия етап към двамата гребци се присъедини и Камерън Белами – състезател по гребане от Южна Африка. На 20 август Камерън отстъпи мястото си на Макс по пътя към Свалбард – най-северния норвежки архипелаг, който отстои на около 700 км от най-северната точка на континентална Норвегия. Общо лодката мина около 1500 морски мили.

 

Досега никой не беше правил подобно пътешествие с гребна лодка! Стефан и Макс се справиха с няколко бури, включително със скорост на вятъра над 40 възела и пориви до 55 възела.

Освен невероятно изпитание на силите и духа, Неверест е експедиция и в подкрепа на научни изследвания. По време на плаването екипажът събираше проби с планктон от 50 метра дълбочина.

Очакваме подробности, когато героите се наспят!

 

 

Много по-добра от предишната?