Мегаскандалът с VW: Дизелът трака като за $18 млрд.

Мегаскандалът с VW: Дизелът трака като за $18 млрд.
23 Sep 2015

11 милиона коли на марката Volkswagen могат да бъдат засегнати от скандала с фалшифицираните тестове за вредни емисии. Комисията по опазване на околната среда на Съединените щати може да наложи глоби на германския автомобилен концерн в размер на 18 милиарда долара.

Възможно е да последват колективни съдебни искове от природозащитници, акционери и клиенти. В коли на Volkswagen бе намерено устройство, което ограничава работата на системите за пречистване, карайки ги да работят с пълна мощност само при проверка на съответствието с изискванията за опазване на околната среда. 

В резултат правителството на САЩ задължи концерна да изтегли 482 000 леки автомобила с марката Volkswagen и Audi, продадени в страната в периода 2009-2015 година. Става дума за дизеловите модели Audi А3 и Volkswagen Jetta, Beetle, Golf и Passat, произведени през последните седем години. 

Германският канцлер Ангела Меркел призова автомобилния гигант Volkswagen да осигури "пълна прозрачност" около скандала с тестове за замърсяване. 

Акциите на Volkswagen поевтиняха със 17% и изгубиха над една пета от стойността си, след като стана известно, че са възможни проверки за евентуални фалшификации на тестовете за емисиите на негови коли чак до Азия.

 

Първото Revuelto в България!