Мегаскандалът с VW: Дизелът трака като за $18 млрд.

Мегаскандалът с VW: Дизелът трака като за $18 млрд.
23 Sep 2015

11 милиона коли на марката Volkswagen могат да бъдат засегнати от скандала с фалшифицираните тестове за вредни емисии. Комисията по опазване на околната среда на Съединените щати може да наложи глоби на германския автомобилен концерн в размер на 18 милиарда долара.

Възможно е да последват колективни съдебни искове от природозащитници, акционери и клиенти. В коли на Volkswagen бе намерено устройство, което ограничава работата на системите за пречистване, карайки ги да работят с пълна мощност само при проверка на съответствието с изискванията за опазване на околната среда. 

В резултат правителството на САЩ задължи концерна да изтегли 482 000 леки автомобила с марката Volkswagen и Audi, продадени в страната в периода 2009-2015 година. Става дума за дизеловите модели Audi А3 и Volkswagen Jetta, Beetle, Golf и Passat, произведени през последните седем години. 

Германският канцлер Ангела Меркел призова автомобилния гигант Volkswagen да осигури "пълна прозрачност" около скандала с тестове за замърсяване. 

Акциите на Volkswagen поевтиняха със 17% и изгубиха над една пета от стойността си, след като стана известно, че са възможни проверки за евентуални фалшификации на тестовете за емисиите на негови коли чак до Азия.

 

Лукс от Китай!