Google назначи шеф на проекта за самоуправляващ се автомобил

Google назначи шеф на проекта за самоуправляващ се автомобил
24 Sep 2015

Google назначи Джон Крафчик за изпълнителен директор на звеното, разработващо самоуправляващ се автомобил. В миналото той е работил за Ford, бил е и шеф на Hyundaiза Америка, а последната му месторабота бе автомобилният сайт TrueCar.

Джон Крафчик ще встъпи в длъжност в края на септември. В изявление пред медиите той заяви, че технологията на Google за самоуправляващ се автомобил ще „спаси хиляди животи, ще даде на милиони по-добра мобилност и ще ни освободи от напрежението, свързано с шофирането”.

Говорител на компанията уточни, че назначаването на Крафчик не означава, че Google ще произвежда свой модел автомобил. „Партнираме си с много компании, за да внедрим новата технология в реалния свят” – се казва още в съобщението.

Досегашният лидер на проекта Крис Урмсон ще продължи да ръководи инженерната част от работата.

През последните месеци Google тества технологията, като малката симпатична кола е забелязана по пътищата в Калифорния и Тексас. Засега тя успешно избягва пешеходци, колоездачи и възрастни хора, които пресичат хаотично улиците. Въпреки това трябва да се свърши още много работа, включително и юридическа за създаване на нужното законодателство, преди технологията да се разпространи.

Google уточнява, че проектът все още няма да бъде изведен до ниво на компания, директно подчинена на шапката Alphabet. Засега звеното остава част от Google X – изследователската лаборатория на Google.

Най-добрият в класа си?