Модерен прочит за още една легенда от миналото

  • 8 снимки 8 снимки

12 Sep 2024

Тенденцията ретро класики да се връщат към нов живот под една или друга форма е може би най-якото нещо в съвременната автомобилна индустрия. Видяхме какви ли не примери - от т.нар. рестомоди, до трансформации в електромобили та чак до серийни модели, носещи духа на предшественици от далечни десетилетия. В тази компания сега се включва и Citroen.

По-точно - луксозната марка DS, която е част от портфолиото на Stellantis. За да отпразнува 10-тата си годишнина като самостоятелен бранд, DS показа концепта SM Tribute, който - както името ясно показва - отдава почит на един от най-запомнящите се модели на Citroen в миналото.

В основата на проекта стои идеята как би изглеждал SM, ако продължаваше да се произвежда почти пет десетилетия след 1975 година, носейки със себе си еволюцията на актуалните автомобили. Резултатът е впечатляваща студия, която не къса връзката с оригиналния SM, но носи модернистичен и минималистичен дух в себе си.

Няма данни какво задвижва концепта. Оригиналният SM имаше V6 от Maserati под капака си, тъй като по онова време французите са собственик на италианската марка. И днес двете марки са под една шапка, и днес Maserati има актуален V6 двигател. Не знаем обаче дали именно той задвижва концепта или пък французите са заложили на електрическа система.

Много по-добра от предишната?