Цената на катализаторите под наем се вдига

  • Галерия с шест снимки Галерия с шест снимки

12 Sep 2024

Още преди месец писахме за катализатори под наем. Търсенето формира предлагането – само дни след затягането на мерките при годишните технически прегледи се появиха обявите.

Проверка на bTV показва, че този бизнес се разраства – наемът излиза около 50 лв. с 300 лв. дезопит. DizzyRiders пък установи, че цените постепенно се вдигат – катализатор за 20-годишно Volvo свободно се дава под наем в популярна платформа за части втора ръка срещу 200 лв. За Chevrolet пък цената е двойно по-ниска.

Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” твърди, че при 25% от 670 проверени пункта от началото на годината е имало нередности. ИААА готви и нова хитрост, за да се справи с пунктове, които си затварят очите – ще пусне в действие “таен клиент” – автомобил с предварително описани технически неизправности, с който ще тества пунктовете. 

За служители в пунктовете, които участват в измами, глобите започват от 1500 лв. При системни нарушения може да се стигне до отнемане на разрешителното и затваряне на пункта.

Много по-добра от предишната?