Разширяваме ГКПП-тата, за да се облекчи трафикът

  • Четири снимки от граничен пункт Капитан Андреево с Турция Четири снимки от граничен пункт Капитан Андреево с Турция

17 Sep 2024

Агенция “Митници” планира сериозна модернизация и разширение на граничните пунктове към съседните страни. Това ще стане в рамките на осем години до 2032 г., съобщи вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова по време на изслушване в парламента.

Първо ще завърши реконструкцията на пунктовете "Капитан Андреево", "Лесово" и "Малко Търново" – и трите към Турция, като ще бъдат увеличени лентите за леки и товарни автомобили. Предстои и изграждане на изцяло нов пункт “Капитан Андреево” на север от съществуващото ГКПП, като той ще има изцяло нова връзка с магистрала “Марица”, която да улеснява товарните превозни средства. През миналата година през “Капитан Андреево” са минавали средно по 2855 камиона на ден – това е най-натовареният ни пункт с Турция. През “Лесово” минават по 1330 камиона на ден.

Инфраструктурата на граничните ни пунктове е от 80-те години, като е планирана за обслужване на 2 млн. превозни средства годишно. През 2023 г. през ГКПП-тата на България са минали 4,7 млн. превозни средства. Прогнозите на специалистите са, че до 2029 година трафикът ще се вдигне до 10 млн. превозни средства на година. Това налага спешни мерки за реконструкция и модернизация на граничните пунктове, казва министър Петкова, цитирана от БТА.

Предвижда се и внедряване на система за управление на опашките и трафика. Тя би позволила на шофьорите на тежкотоварни превозни средства чрез мобилно приложение да си запазват времеви слот за преминаване през пунтовете и да могат много по-добре да планират пътуването си през границите. На теория звучи супер, но нямаме търпение да видим как ще работи на практика…

Източник: БТА

Много по-добра от предишната?