Атанас Скатов достигна 6500 метра на връх Манаслу

Атанас Скатов достигна 6500 метра на връх Манаслу
29 Sep 2015

Българският алпинист Атанас Скатов днес за трети пореден път безпредецентно достигна директно от Базов лагер (4700 метра)  до Лагер 3 на височина 6500 метра на връх Манаслу. Той катери осемхилядника в Хималаите абсолютно сам, без помощта на шерпа си, без кислород, в условията на много силен вятър, снеговалеж и лоша видимост.

От началото на своята първа в света Веган експедиция до връх Манаслу Атанас Скатов достига до Лагер 3 за трети път. Предишните два се състояха на 17 септември и на 23 септември. При благоприятни условия той ще атакува при първа възможност върха.

"Нека силно се надяваме, че този път майката-природа ще бъде по-благосклонна! Нека всички му стискаме палци и да му пожелаем успех. Той ви поздравява и обича“, заяви Нели Димитрова, сестра на алпиниста.

Високият 8163 метра връх Манаслу е единственият в Хималаите, на който не е стъпвал роден алпинист. 

Припомняме, че проектът на Скатов "Изкачване на Седемте континентални първенци на нашата планета без консумация на животинска храна" цели да се докаже, че хората спокойно могат да намалят консумацията на месо и животинска продукция, като това няма да се отрази неблагоприятно върху техните физически и психически качества.

Всеки желаещ да види къде в реално време се намира алпинистът, може да го направи със SPOT програмата инсталирана на www.atanasskatov.com в секция "Актуално".

Атанас Скатов се занимава активно с алпинизъм от началото на 2013 г. За две години и половина той покори най-високите върхове на Африка (Ухуру - 5892 м), Европа (Елбрус - 5642 м), Южна Америка (Аконкагуа - 6962 м), Австралия и Океания (Карстенц пирамид - 4884 м), Антарктида (Винсън - 4892 м). Алпинистът от Сливен е стъпил и на покрива на света - Еверест (8848 м) в Азия. На 24 май 2014 г.  стана тринадесетият българин, изкачил най-високия връх в света - Еверест (8848 м).

Първородната Godzilla!