ПРЕМИЕРA: Новото Porsche Macan, в новия дом на Porsche в София

  • Галерия с 32 снимки. Галерия с 32 снимки.

20 Sep 2024

Две големи новини от Porsche в България, които бяха официално споделени и показани снощи. Присъствахме на събитието, което бе по-различно от подобен тип, изпълнено – освен с музика, пенливо вино и готини коли, - с доста технически детайли, каквито ние обичаме.

Визирам водената разходка из новия дом на Porsche в София, простиращ се на площ от 8000 кв. м комплекс (това е само застроената площ), из всичките му помещения. Домакините ни показаха бояджийното и тенекиджийното отделение, оборудвани с камери и инструменти от най-висок клас, хотела за гуми (капацитет за 250 комплекта), през склада за части, до сервизите – стандартния и бързия.

Вторият ми бе особено интересен, защото той е предназначен за, както издава и името, по-бързи процедури. Например, за смяна на чистачки, масло, гуми, докато по-сериозните ремонти ще се извършват долу (13 крика). Така клиентите ще могат да получават автомобилите си по-бързо, като удобство е, че има и три зони за приемане. Черешката на тортата бе шоурумът, а глазурата на черешката, новият Macan.

В основното помещение за клиенти са изложени 13 автомобила, включително и едно прекрасно червено Porsche 356 C Cabriolet. То загатва и за предстоящото откриване на секцията Porsche Classic, като Porsche Център София е един от едва трите центрове на марката в Централна и Източна Европа, от общо 27 държави, които имат лиценз за продажба и обслужване на класически автомобили.

Класики под един покрив с най-новите модели на Porsche. Второто поколение на най-продаваното Porsche бе показано пред света в Шанхай в края на януари, а снощи направи дебюта си и на родна земя. Домакините бяха подготвили два екземпляра – Macan 4 и топ версията Macan Turbo. Моделната гама започва от базовия Macan със задно задвижване, 340 к.с. и официален пробег от 641 км, благодарение на батерията с капацитет 100 кВтч. Той е и най-бавният вариант, с доста добрите обаче 5,7 сек от 0-100 км/ч и максимална скорост 220 км/ч Цената му у нас стартира от 165 хил. лв., а от 172 100 лв. може да се вземе Macan 4 с 408 коня, способен на 0-100 за 5,2 сек, 220 км/ч и с обещан пробег 613 км.

Следва 4S с 448 коня, 4,1 сек, 240 км/ч и 606 км пробег, започващ от 185 хил. лв., а най-мощната версия е Macan Turbo – 639 к.с. и 1130 Нм, с които колата прави 100 от място за 3,3 сек, а 0-200 за едва 11,7 сек. Максималната му скорост е 260 км/ч, а началната цена – 231 200 лв.

Клиентите на електрически Porsche­-та ще могат да зареждат от общо 6 станции в рамките на новия център на марката в София – четири DC с мощност 350 кВт и още две по-слаби DC „колонки“. Мощността за тях може да идва и от инсталираните соларни панели (700 кВт), в зависимост от атмосферните условия.

Както споменах в началото, гостуването в новия дом на Porsche в София бе много интересно. Изумително как за едва 15 месеца, бе завършен един от най-модерните ‘Destination Porsche’ центрове в Централна и Източна Европа. Ако сте фенове на марката, заслужава си да го разгледате. Адресът е София, бул. „Цариградско шосе“ №166.

Много по-добра от предишната?