Ford разработва ново гориво

Ford разработва ново гориво
30 Sep 2015

Ford обяви старт на проект за създаване на ново екологично чисто гориво с почти нулеви вредни емисии, което ще бъде извличано от твърдите частици от СО2.
 

Проектът е на стойност 3,5 млн. евро, които са осигурени от правителството на Германия. Работата ще се ръководи от Европейския център за изследвания и иновации на Ford в Аахен, който ще си сътрудничи със специалисти от няколко университета в Германия, с Асоциацията на специалистите по двигатели с вътрешно горене (FVV), както и с компаниите TUEV, DENSO, IAV Automotive Engineering и Oberon Fuels. 

Целта е получаването на алтернативно гориво за дизелови двигатели. То ще се извлича от екологично чисти продукти, получени от атмосферен СО2 с помощта на технологията Power-to-Liquid, която разчита на енергия от възобновяеми източници като слънцето и вятъра.

От Ford отбелязват, че новото гориво няма да отдела твърди частици и с него ще могат да работят напълно безпроблемно дори най-новите дизелови мотори. Експертите са на мнение, че новаторското гориво, получено от възобновяеми източници на енергия, ще позволи нивата СО2 да бъдат свалени до само 3 гр/км.

Освен с ниски нива на вредни емисии моторите с новото гориво ще се отличават и с това, че няма да отделят сажди при изгаряне, ще имат висок коефициент на полезно действие и безпроблемно „студено” стартиране.

Първият автомобил, на който ще бъде пробвано новото гориво, е Ford Mondeo. Той вече се тества, като специалистите са започнали да пресмятат разходите по създаването на горивото, както и на тези по нужната за него инфраструктура.

Първородната Godzilla!