Гърция: Карате без колан или говорите по телефона: 150 евро и без книжка

  • Галерия с три снимки на гръцки патрулки Галерия с три снимки на гръцки патрулки

29 Sep 2024

Гърция въвежда по-сериозни санкции за нарушения по пътищата, съобщава bTV. Целта е да се намали броят на тежките катастрофи.

Това включва промени както в градовете, така и извън тях. Например в много градски райони ще се ограничи максималната скорост от 50 на 30 км/ч, като в зоните на училища и детски градини се предвижда дори едва 20 км/ч максимална скорост. Минималната глоба е 30 евро, като тя се начислява за нарушения без риск за живота – например забравени документи или неправилно паркиране.

Говоренето по телефон без Bluetooth или Handsfree ще ви струва 150 евро, като има риск да останете и без книжка за 20 дни. Това е и глобата при шофиране без колан.

За тежки нарушения, включително ако сте пили преди да седнете зад волана, може да влезете в затвора. Според новите разпоредби тежки нарушения са включително минаване на червено, превишена скорост и изпреварване през аварийната лента на магистралата.

Гръцките власти могат да отнемат книжка за до пет години, ако направите три нарушения. Предстои промените да бъдат гласувани, но гръцките медии изтъкват, че това вероятно ще стане с почти пълно мнозинство.

Източник: bTV

 

Много по-добра от предишната?