Поредно закъснение на втория медицинския хеликоптер

  • Галерия с три снимки Галерия с три снимки

03 Oct 2024

Пристигането на втория медицински хеликоптер у нас отново ще бъде отложено. Машината, която трябваше да е в България през юни, за пореден път закъснява. Очакваше се италианската фирма Leonardo да достави втория медицинския хеликоптер през лятото, а третият – до края на 2024 г. Вместо това компанията изпрати официално писмо до Министерството на здравеопазването, в което уведомява за ново забавяне в доставката на следващите два медицински хеликоптера. Така до края на годината няма шанс да получим втория хеликоптер, който по договор трябваше да е в България до 30 юни. Сега обаче се разбира, че вторият хеликоптер ще бъде доставен едва през януари 2025, а третият - през февруари. Като дори тези срокове не са окончателни.

Проблемите идват от забавяния в доставката на ключови компоненти и за двата хеликоптера, обясняват от фирмата Leonardo. Така тя ще дължи неустойка на България от около 280 хил. лв. Цената на един хеликоптер е около 20 млн. лева.

За наложителността от доставката на следващите хеликоптери свидетелства и фактът, че първата машина вече влезе в сервиза. Става въпрос за планирано двуседмично техническо обслужване, което се прави по план след изпълнението на първите 200 летателни часа. При него беше монтирана и черната кутия за записване на информация от полетите, каквато досега нямаше.

Източник: bTV

Много по-добра от предишната?