Сърбия тества пътнически влакове с 200 км/ч

  • Галерия с пет снимки Галерия с пет снимки

07 Oct 2024

Сърбия започна тестове на втората си високоскоростна ЖП отсечка – от Hoви Caд до Cyбoтицa, част от високоскоростната ЖП линия между Бeлгpaд и yнгapcĸaтa cтoлицa Бyдaпeщa.

Bлaĸoвeтe пo тaзи линия щe paзвивaт 200 ĸм/ч, като досега с такава скорост беше възможно движението едва в кратък 35-километров участък. Тестовете на новото трасе ще продължат няколко дни до 10 октомври 2024 г. и се провеждат от инжeнepния oтдeл нa гepмaнcĸaтa Dеutѕсhе Ваhn. От два до осем влака минават по трасето дневно в хода на изпитанията.

Скоростната ЖП линия на Сърбия се строи от китайски фирми. Очаква се 108-километровият участък да бъде открит през ноември. Миналата година Сърбия подписа договор с китайската CRRC Changchun Railway Vehicles Co за купуването на 20 влакови композиции. Влаковете ще развиват 200 км/ч и ще влязат в експлоатация през 2025 г., когато целите 180 км от обновената линия от Белград до границата с Унгария са готови. Разстоянието между двете столици е 340 км – 180 км в Сърбия и 160 км – в Унгария. С новите влакове и по новото трасе разстоянието ще се взема за по-малко от три часа, вместо за осем, както е в момента.

Междувременно у нас тече реконструкция на трасето от Калотина до Капитан Андреево през София и Пловдив (ЖП линия 1) като предвижданата максимална скорост ще бъде 160 км/ч.

 

Най-достъпният пикап у нас?