София ще се сдобие с 35 нови тролея догодина


08 Oct 2024

София ще закупи 35 нови тролейбуса, които трябва да влязат в експлоатация през 2025 година. Машините ще бъдат хибридни - ще могат да се движат и по участъци без контактна мрежа, както и да се зареждат по време на движение.

Предвижда се тролейбусите да се движат в квартали като Люлин, Младост, Надежда, Враждебна и др. Планира се и закупуването на още 40 съчленени хибридни тролейбуса. Все още няма информация каква марка ще бъдат новите тролеи.

От обявената обществена поръчка разбираме, че става въпрос за 12-метрови нископодови тролейбуси. Прогнозната стойност на поръчката е 45 млн. лева без ДДС.

“За да ускорим развитието на Столичната община и да реализираме амбициозните цели от Управленската си програма, имаме нужда от бюджет, планиран спрямо приоритетите на хората в града и на неговите дългосрочни нужди, включително и стратегия за допълнителни източници на финансиране. Разработваме различни модели, чрез които да финансираме инвестициите в по-модерен и удобен градски транспорт, проекти, които ще направят града ни по-чист и зелен, както и такива, които ще развият ключовата инфраструктура в града”, коментира Иван Василев, зам.-кмет “Финанси и здравеопазване” в Столична община.

Най-достъпният пикап у нас?