Подготвя се строителството на “Струма” през Кресненското дефиле

  • Галерия с три снимки Галерия с три снимки

09 Oct 2024

Министерството на регионалното развитие е платило първите аванси за строителството на последния недовършен участък от магистрала “Струма” – най-проблемния около Кресна. Последните 30 километра от магистралата ще струват 1,2 млрд. лв. и са най-сложните, защото трябва да минат през или около Кресненското дефиле на река Струма. 

В момента се изработва техническият проект (това ще отнеме седем месеца), след което трябва да се издаде строително разрешение. Така се очаква първата копка да е в началото на 2025 г. и първите коли да тръгнат по магистралата през 2029 г.

Участъкът около Кресна е проблемен не само заради трудното строителство в дефилето, но и защото то е местообитание на множество застрашени видове и съответно е защитена територия. 

Абсурдното е, че все още никой не знае откъде точно ще премине магистралата – дали през дефилето или извън него. Последните няколко правителства – и служебни, и редовни – заявяваха, че магистралата ще бъде изнесена от дефилето изцяло, пише Economic.bg, като за целта през март 2024 г. дори бе обявена поръчка за търсене на алтернативни маршрути. От МРРБ коментираха за Economic.bg, че „в момента тръжната комисия работи по оценката на получените 10 предложения”. В същото време се чака решението на Върховния административен съд за Оценката за въздействието върху околната среда на магистралата – дали може да се използва старата оценка или ще трябва нова, което би отдалечило строителството с години.

Източници: 24 часа, Economic.bg

Най-достъпният пикап у нас?