Bigster е първата Dacia с панорамен покрив, 19-цолови джанти и електрически багажник

  • 28 снимки с новия Bigster 28 снимки с новия Bigster

09 Oct 2024

Dacia най-накрая показа серийната версия на модела си Bigster, който се появи като концепт през 2021 година. С размери от 4,57 м дължина, 1,81 м ширина и 1,71 м височина, машината е истински член на европейския C-сегмент, а освен това идва и с много новости за румънската марка. Позиционира се над актуалния Duster в гамата на бранда.

Засега няма информация за 7-местна версия, като всички варианти на модела ще се предлагат с 5 места. Междуосието от 2,7 метра със сигурност ще осигурява доста прилично вътрешно пространство за тези петима пътници, а багажникът е с обем от 667 литра. На борда откриваме екстри, които досега не сме виждали при Dacia - панорамен покрив, електрически регулируема шофьорска седалка, електрическа врата на багажника, безжично зареждане за телефон, дигитален инструментен панел за шофьора, адаптивен круиз контрол и други. Налични също така са и двузонен климатроник, както и 10-инчов тъчскрийн дисплей за навигационната система.

​Дизели няма. Dacia спря този тип агрегати от своите модели преди няколко години, но Bigster идва със сравнително голяма гама от агрегати. Това е първият модел от Renault Group, който използва задвижване с името Hybrid 155. То се състои от двигател с вътрешно горене, два електрически мотора, 1,4-кВтч батерия и интересна автоматична скоростна кутия с четири предавки за ДВГ и още две за електромоторите. Бензиновият двигател с 4 цилиндъра произвежда 107 к.с., а към него се добавят и 50 к.с. от единия от електрическите мотори. Другият играя ролята на стартер-генератор.

Освен това се предлага и турбо 1,2-литров агрегат със 140 к.с. и 3 цилиндъра. Този двигател работи по цикъла на Аткинсън и е подпомаган от мека хибридна система. Трансмисията е 6-степенна "ръчка", а стандартно тягата отива към предните колела - 4х4 е достъпно опционално. Има и версия на 1,2-литровия мотор, която работи на пропан-бутан.

Припомняме ви, че наскоро тествахме новия Duster. Видеото за модела можете да видите като цъкнете на снимката отдолу.

Най-достъпният пикап у нас?